Priča o hlebu ili kako sam se naučila strpljenju

hlebicaMogu za sebe komotno reći da sam nekada prenestrpljiva, a nekada samo nestrpljiva. Uglavnom me odbija sve za šta mi se čini da traje predugo i zahteva posebne uslove. Tako me je i ideja o pravljenju hleba od čudesnog bića startera (u daljem tekstu Starti) dosta dugo odbijala, i sama pomisao na to je od mene pravila prenestrpljivu usplahirenu osobu.

Naime, kada pravite hleb sa Startijem, sam proces traje oko osam časova. Da, dobro ste pročitali, može i duže, ali NE MOŽE kraće. Odbijala sam da se družim sa njim, jer znate šta, on je živo biće čiji životni vek traje sedam dana i ako ga ne hranite tj. „osvežavate“ on prosto umre, kao svaki živi stvor. Ovo deluje zastrašujuće, znam, tako je i meni delovalo dok nisam uzela tu famozu od Startija i usvojila ga, obećavši da ću ga hraniti i održavati živim. Zauzvrat on je obećao da će me jednom nedeljno častiti najlepšim hlebom, od kojih će svaki biti lepši od prethodnog. Nisam verovala odmah ovom njegovom bajkovitom obećanju, mislila sam da izmišlja kako bih ga bolje čuvala i hranila, ali sam ipak odlučila da stupim u tu našu zajednicu i dam sve od sebe da uspe.

Nije me prevario taj Starti, ni malo. Prvi hleb je stvarno bio najlepši koji sam ikada videla, a svaki sledeći je bivao lepši od tog prvog. I svaki je bio drugačiji.

Hleb 1

Hleb 5Pored klasičnih sastojaka za hleb – brašno, voda i so (i starter umesto kvasca), za ovaj hleb vam treba najpre strpljenje. Ne brinite ako ste jako nestrpljivi (kao ja), ceo proces će vas nadahnuti i uživaćete u pravljenju, bez da uopšte osetite onog crva nestrpljivosti koji se pojavi i tera vas da ubrzavate. Treba vam i ljubavi, u mom slučaju to je ljubav prema hrani i mirisima, a odličan motivator je i ljubav prema dragoj osobi, deci, rodbini, prijateljima kojima ćete služiti ovu mirisnu divotu. Još jedan sastojak je i strast prema ukusu, teksturi, procesu pravljenja hrane i konzumiranja. Ovi sastojci su sasvim dovoljni za vašu prvu savršenu veknu hleba. Kao i za svaku narednu.

Hleb 4Posle toga vam neće biti bitno da li je pravljenje hleba trajalo osam ili osamnaest sati, nećete ni gledati na sat dok ga pravite (naravno, tih osam sati ne podrazumeva konstantno pravljenje hleba, veći deo tog vremena testo se odmara i raste tj. fermentiše). Miris koji budete osećali dok se peče biće nagrada za prva četiri sata vremena pravljenja, a ukus za ostala četiri. I svi nestrpljivci ovog sveta će postati strpljivci jer ima nešto magično u hlebu koji nastaje kada među obične sastojke uskoči to malo živo biće po imenu Starti. Zavolećete ga i nosićete ga sa sobom na putovanja, letovanja, zimovanja, i svuda gde znate da će postojati peć gde možete spremiti hleb (baš je sada sa mnom na putu i prošao je već tri grada i dve zemlje).

Hleb 8I da, umalo da zaboravim da napomenem nuspojavu koja se može javiti nakon par meseci pravljenja ovog hleba – izražena kritičnost prema makakvim hlebovima koja se može razviti u krajnji stadijum poznat kao hleb-snobizam. To može biti opasno zato što ćete izgledati smešno i čudno u društvu koje ne pravi hleb sa starterom, ali vas to neće previše brinuti jer će vas stalno tešiti misao da kod kuće UVEK možete napraviti samo vašu omiljenu mirisnu veknu.

Hleb 3Kriska