Le(t)nji dani u San Rafaelu

Leta u San Rafaelu su topla, a nekada i vrela, baš kao ove godine. Kombinacija visoke temperature i vlage čine da vam se telo i um opuste do te mere da prestanete da razmišljate o brigama koje imate kod kuće. Često ovde shvatam koliko sama sebi pravim priče u glavi i vrtim ih u krug. Dobra stvar visokih temperatura je što se i nepotrebne brige tope i nestaju.


Da li zbog svesti da sam na odmoru, ili zbog inspiracije na pijaci i u prodavnicama, kuvanje mi ovde ide lako. I sve bude nekako brzo gotovo, čak mi nije teško da palim rernu na već prisutnih 30ak i više stepeni.

Posebnu radost mi čini jutarnji odlazak na kroasan i/ili pain au chocolat, zatim na kafu u baštu hotela Excelsior, koji je ujedno i gradska kafana kroz koju cirkulišu lokalci. Neki od njih su zaposleni ljudi koji dođu na prvu jutarnju kafu, a ostali su mahom penzioneri koji dođu da se ispričaju i čuju novosti dana. Dok pijem kafu najčešće čitam knjigu, ali uvek odvojim uvo da slušam razigranu melodiju francuskog jezika.

Posle kafe volim da se okupam na gradskoj plaži La Veillat, koja je za mene najlepša za plivanje, ali samo do 10.30 ujutru. Posle toga sunce je prejako, a gužva prilična, tako da ne preporučujem zadržavanje ako niste ljubitelj vreline i mase.

Posle plaže volim da svratim do zatvorene pijace Les Halles Raphaëloises, u nabavku svežih regionalnih proizvoda – voća, povrća i sira. Do 12h završim sve i prepustim se meditativnom kuvanju. Ručak bude oko 13h, 14h, a posle toga se svi ukućani rasporede po slobodnim površinama u kući i počinje sveta siesta. Period od 14 do 17h je najtopliji i tada je najbolje primiriti se i prepustiti se lenjom opijajućem dremežu koji vas neminovno stigne svaki dan u baš ovo vreme.

Posle sijeste, oko 18h, sledi odlazak na plažu, ovog puta na neku od malo udaljenijih, na primer Plage du Debarquemant. U to vreme je sunce i dalje jako, ali polako jenjava i nastupa smiraj dana, njegov najlepši deo. Sunce ovde zalazi oko 21.15, ali čak i posle toga je svetlo i jako prijatno za kupanje i sedenje napolju. Ako ponesete meze za piknik i dovoljnu količinu vina možete na plaži ostati i do mraka, svakako je (meni) mnogo bolje nego u centru grada.